Αρχική σελίδα > Δραστηριότητες > Παραδοσιακά παιχνίδια

  Παραδοσιακά παιχνίδια
   
Αθώα περιστέρα 
(τσιγγάνικο)
Τσιγγάνικο - περιγραφικό

Κουτσό
(τσιγγάνικο)
  Τα παιδιά σε ζευγάρια πιάνονται από τους ώμους και κάνουν κουτσό μέχρι το τέλος μιας απόστασης που έχουμε ορίσει από την αρχή.
Βουνό - βουνό
(βουλγάρικο)
  Υπερπήδηση εμποδίων (κουβάς, φύλλα, χαλίκια) με δεμένα/ενωμένα πόδια

Τονούκα
(τσιγγάνικο)
  Παίζουν 4 παιδιά, 2 στη μια ομάδα και 2 στην άλλη, αντικριστά. Κάνουν μια τρύπα στο χώμα και βυθίζουν ένα λεπτό και μακρύ ξυλάκι (κάθετα).Η μια ομάδα κρατάει ένα ξύλο πιο πλατύ, και ρωτάει την αντίπαλη ομάδα «ν;». Κάνουν θετικό νεύμα και η ομάδα πετάει το ξύλο στα χέρια τους. Εάν το πιάσει ο μαθητής, η ομάδα νικάει. Εάν πέσει, τότε το πλατύ ξύλο τοποθετείται οριζόντια στην τρύπα και προσπαθούν τα παιδιά να το χτυπήσουν με το μακρύ. Αν όχι, το βάζουν κάθετα και το χτυπάνε κοντά στην τρύπα. Πρέπει να φτάσει στην απέναντι ομάδα. Όποια ομάδα χάσει, παίρνει τους αντίπαλους στην πλάτη.

Γιάντες
(βλάχικο)
  Παίζουν 2 άτομα. Παίρνεις το κόκαλο από το στήθος του κοτόπουλου.Το σπας και λες «γιάντες». Προσπαθείς να κοροϊδέψεις τον αντίπαλο δίνοντάς του άλλα πράγματα. Αν τα δεχτεί λες «γιάντες». Αν το πεις 3 φορές κερδίζεις.

Μαμά-μαμά, μας πήρε ο λύκος
(τσιγγάνικο-περιγραφικό)

   Ένα παιδί κάνει τη μαμά που πλένει σε μια άκρη. 'Ενα άλλο κάνει το λύκο και κλέβει τα παιδιά. Παιδί: «Μαμά μαμά, ο λύκος κλέβει τα παιδιά!» Μαμά: «Εσύ πού ήσουν;» Παιδί: «Ήμουν στο...να...». Η μαμά συνεχίζει να πλένει και ο λύκος κλέβει κι άλλο παιδί. Όταν τα κλέψει όλα, τα έχει κρυμμένα όλα πίσω του. Η μαμά στο λύκο: «Είδες τα παιδιά;» Λύκος: «Όχι! Είναι στο σπίτι/παράγκα. Μήπως είναι αυτό το παιδί σου;» Μαμά: «Ναι». Και δίνει ένα ένα τα παιδιά.

Γηπεδάκι-Κis mis
(αλβανικό)
  Σχεδιάζουμε στο έδαφος τα τετράγωνα με τις γραμμές είτε για 9 είτε για 12 πιόνια. Χρησιμοποιούνται φασόλια και πέτρες. Τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο του σχεδίου μέχρι να τελειώσουν. Όταν ένας παίχτης κάνει 3άδα, παίρνει κι ένα πιόνι του αντίπαλου. Όταν κάποιος παίκτης δεν έχει άλλα πιόνια, αρχίζει να τα μετακινεί προς όλες τις πλευρές μέσα στο σχήμα, έτσι ώστε να κάνει 3άδες.

Πατητό
(ρώσικο)
  Παίζουν 10 παιδιά. Βάζουμε στη σειρά 1 τσουβάλι με άχυρα, δίπλα 2 τσουβάλια το ένα πάνω στο άλλο, δίπλα 3 και μετά 4. 0 μαθητής σκαρφαλώνει με κλειστά μάτια (μαντίλι) και πιάνει με το στόμα, ένα ποτήρι σχεδόν γεμάτο με κάποιο υγρό. Γυρνώντας στο πρώτο τσουβάλι, πρέπει να πηδήξει κι ένα τσουβάλι ρύζι ή να το πατήσει χωρίς να το σκίσει και χωρίς να χυθεί το υγρό από το ποτήρι. Μπορούμε να έχουμε διάφορες γεύσεις στο ποτήρι, έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκουν και τη γεύση. Όποιος τα καταφέρει κερδίζει ένα παιχνίδι.

Χώρες
  Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο κύκλο με κιμωλία και ένα μικρό στο κέντρο αυτού του κύκλου. Ανάμεσά τους σχεδιάζουμε γραμμές, έχοντας χωρίσει τον κύκλο σε κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε κι από ένα όνομα χώρας. Ένα παιδί κάθεται στο κέντρο και οι υπόλοιποι μοιράζονται στα κομμάτια. Το παιδί στο κέντρο λέει μια χώρα και όποιος βρίσκεται στο κομμάτι της χώρας αυτής μένει ακίνητος. Οι υπόλοιποι τρέχουν μέχρι αυτός να μετρήσει έως το 10 και μετά μένουν ακίνητοι. Επιλέγει ένα παιδί και λέει με πόσα βήματα μπορεί να το φτάσει. Αν αποτύχει, το παιδί που επιλέχτηκε διαλέγει καινούριο άτομο για το κέντρο. Αν το φτάσει, επιλέγει ο ίδιος ποιος θα είναι στο κέντρο.

Κουτάκια
(τσιγγάνικο)
Τρικαμούσκι
(ρώσικο)
Κεραμιδάκια
(βλάχικο)
  Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Το ένα παιδί πίσω από το άλλο και οι ομάδες αντικριστά. Οι Τσιγγάνοι βάζουν κουτάκια το ένα πάνω στο άλλο, οι Ρώσοι βάζουν πέτρες και οι βλάχοι κεραμίδια. Η μια ομάδα στέκεται πίσω από τα κουτάκια και η άλλη 7-8μ. απέναντι, κρατώντας μια μπάλα. Το πρώτο παιδί ρίχνει τη μπάλα και προσπαθεί να ρίξει τα κουτάκια. Εάν δεν το καταφέρει, συνεχίζει το επόμενο παιδί. Αν όλα τα παιδιά ρίξουν από μια φορά και δεν καταφέρουν να ρίξουν τα κουτάκια, τότε η ομάδα αυτή χάνει. Αν η ομάδα ρίξει τα κουτάκια, τότε οι αντίπαλοι τους κηνηγούν με τη μπάλα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα κουτάκια το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να προλάβει ο αντίπαλος να τους χτυπήσει με την μπάλα. Μετά αλλάζουν πλευρά οι ομάδες. Μπορούμε επίσης να βάλουμε όριο τις 5 νίκες.

Μπαζ
(τσιγγάνικο)
  Το παιχνίδι αυτό έχει διάφορες εκδοχές: Α)Σχεδιάζουμε 3 κύκλους, τον ένα μέσα στον άλλο, ζωγραφίζοντας ξεχωριστά και το κέντρο των κύκλων. Ακουμπάμε στις γραμμές των κύκλων 10, 20, 50 λεπτά αντιστοίχως, με το μεγαλύτερο νόμισμα προς το κέντρο του κύκλου. Κρατάμε ένα νόμισμα στο χέρι και αν καταφέρουμε να ακουμπήσουμε ένα από τα νομίσματα, το κερδίζουμε. Αν βάλουμε στόχο το κέντρο και το πετύχουμε, τα κερδίζουμε όλα. Β)Βυθίζεις στο χώμα κάποια νομίσματα.Απομακρύνεσαι 5μ. και πετάς ένα κέρμα. Όποιο νόμισμα ακουμπάς, το κερδίζεις. Γ)Ακουμπάς ένα κέρμα στο χώμα, να φαίνεται η μία του πλευρά. Παίρνεις μια πέτρα και το χτυπάς. Αν γυρίσει πλευρά, νικάς και κερδίζεις και το κέρμα.

Σκούπα
(τσιγγάνικο)
  Τα παιδιά κάνουν ζευγάρια. Το ένα παιδί ακουμπάει τα χέρια στο έδαφος και το άλλο του πιάνει τα πόδια. Το ζευγάρι που φτάνει πρώτο στο σημείο τερματισμού νικάεΙ.
Κατσίκα
  Τα παιδιά κάνουν μία σειρά το ένα πίσω από το άλλο, απέναντι από τοίχο. Ένα ένα πετάνε τη μπάλα στον τοίχο και προσπαθούν να πηδήξουν από πάνω. Όποιος το καταφέρνει, πηγαίνει πίσω στη σειρά του. Αν ακουμπήσει η μπάλα στα πόδια του, πηγαίνει και κάθεται, ακουμπώντας την πλάτη στον τοίχο. Όταν μείνει ένας, ξαναπαίζουν τα παιδιά που είναι στον τοίχο. Ρίχνουν την μπάλα προς τα πίσω, πάνω από το κεφάλι τους, προσπαθώντας να μην πιάσει την μπάλα αυτός που έμεινε, έτσι ώστε να ξαναγυρίσουν στο παιχνίδι.

Βαλιμπόλ
(ρώσικο)
  Παίζεται σε κύκλο. Τα παιδιά ρίχνουν την μπάλα χωρίς να τους πέσει. Αν συμβεί αυτό, φεύγει το παιδί από την ομάδα. Ο τελευταίος που θα μείνει, κερδίζει.

Καμπανάκι-μπαλάκι
(ρώσικο)
   Έχουμε 10 μπαλάκια και 2 κουδουνάκια. Δύο παιδιά κρατάνε τα κουδουνάκια και δύο πετάνε τα μπαλάκια, προσπαθώντας να τα βάλουν μέσα. Νικητής είναι αυτός που βάζει τα περισσότερα.

Πατίνι
(βουλγάρικο)
   Ένα παιδί κάθεται σε βαθύ κάθισμα έχοντας ένα παιδί δεξιά του και ένα αριστερά του. Μετράνε ως το 3 και οι δύο ακριανοί κάθονται και το μεσαίο παιδί σηκώνεται και εκτελεί κατακόρυφο. Τα δύο παιδιά πιάνουν τα πόδια του και προχωρά 3 βήματα με τα χέρια.

Μαγνήτες
(τσιγγάνικο)
  Παίζεται από δύο παιδιά. Το ένα κρατάει με τα δάχτυλά του 2 πετρούλες. Το άλλο παιδί ρωτάει πόσων χρονών είναι και περνά κυκλικά μια άλλη πετρούλα γύρω από τα δάχτυλα του πρώτου παιδιού τόσες φορές όση η ηλικία του. Προσπαθούν έπειτα να ξεκολλήσουν σιγά σιγά τις πετρούλες και βλέπουν ότι έχουν μαγνητιστεί.

Πατητό
(αλβανικό)

  Σχεδιάζεις στο έδαφος ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο και 5 κάθετες γραμμές. Ανάμεσα από τις γραμμές υπάρχουν νούμερα από το 1-5. Τα παιδιά κλοτσάνε μια πέτρα κάνοντας κουτσό και προσπαθούν να προχωρήσουν ένα ένα τα τετράγωνα χωρίς να ακουμπήσουν τις γραμμές.