Αρχική σελίδα > Δραστηριότητες > Συνταγές μαγειρικής 


Συνταγές μαγειρικής 

Μαρκάφτσια ( Ρώσικη )
Υλικά:
Καρότα
Κρεμμύδια
Λάδι
Ξύδι ρώσικο
¶νιθο
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε.Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και σ’ αυτό ρίχνουμε χοντροτριμμένα τα καρότα, ψιλοκομμένο τον άνιθο, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
 

Μπισπαρμάκ ( Ρώσικη )
Υλικά:
Κρέας μοσχαρίσιο
Αλεύρι
Αυγά
Κρεμμύδια
Αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας σε σκέτο νερό. Όταν βράσει το βάζουμε σε ένα μπωλ και το ψιλοκόβουμε. Στη συνέχεια με το αλεύρι και τ’ αυγά φτιάχνουμε ζύμη, ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα, τα οποία αφού τα βουτήξουμε στο νερό που έβρασε το κρέας τα βάζουμε σε ένα ταψί. Πάνω στα φύλλα βάζουμε το κρέας και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε ζεματίσει στο νερό που έβρασε το κρέας. Κλείνουμε τα φύλλα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180 °C.
 

Μελιτζάνες ( Ρώσικη )
Υλικά:

5 μελιτζάνες
400 γρ. κρεμμύδι
4 μέτριες πατάτες
700 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
3 πιπεριές πράσινες
150 γρ. λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά. Σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και κατόπιν ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις οποίες αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις πιπεριές, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα.
 

Σαλάτα αλιβιέ ( Ρώσικη )
Υλικά:
1 κουτί αρακά
½ σαλάμι πάριζα κομένο σε κύβους
10 αβγά βρασμένα
10 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
1 κιλό αγγουράκια τουρσί
1 κιλό μαγιονέζα
Εκτέλεση:

Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας και λίγο αλάτι.

 

Μπορς ( Ρώσικη )
Υλικά:
200 γρ μοσχάρι
250 γρ παντζάρια
250 γρ λάχανο
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι του κρασιού χυμό παντζαριού
μαϊντανό
γιαούρτι
μπαχάρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το κρέας για 2 ώρες. Αφού βράσει το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε το λάχανο, τα παντζάρια και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά. Στην κατσαρόλα που έχουμε το ζωμό του κρέατος ρίχνουμε αυτά που σωτάραμε μαζί με το κρέας, λίγο αλάτι, το μπαχάρι και τα βράζουμε για 40 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό παντζαριού. Σερβίρουμε με γιαούρτι και μαϊντανό.
 

ΧΑΤΣΑΠΟΥΡΙ ( συνταγή από τον Καύκασο )
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
2,5 λίτρα γάλα
6 αβγά
250 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη
2,5 κιλά τυρί ποντιακό
150 μαγιά
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τα αβγά, το αλάτι, τη ζάχαρη, λιωμένο το βούτυρο και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μέρος ζεστό να ανέβει το ζυμάρι.
Σε ένα μπολ τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε με 2 ( δύο ) αβγά και λίγο βούτυρο.
Όταν θα ανέβει το ζυμάρι το μοιράζουμε περίπου σε 7-8 κομμάτια.
Παίρνουμε από ένα κομμάτι, το ανοίγουμε ,βάζουμε μέσα το τυρί, το κλείνουμε και το ανοίγουμε μέσα σε ταψί, το αλείφουμε από πάνω με χτυπημένο αβγό και το ψήνουμε σε φούρνο με 180-200 βαθμούς.
Όταν θα είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με βούτυρο, και καλή σας όρεξη!!!
 

ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ (τσιγγάνικη)
Υλικά:
Σκαντζόχοιρος
1 κρεμμύδι
λάδι
αλάτι
ντοματάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια βάζουμε και τον σκαντζόχοιρο τον τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά, προσθέτουμε το ντοματάκι και μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα.
 

ΠΑΤΑΤΟΡΙΖΟ (τσιγγάνικη)
Υλικά:
2 κιλά πατάτες
300 γρ. ρύζι
ντοματάκι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Τις αλατοπιπερόνουμε και τις σωτάρουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και όταν πάρει βράση βάζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
 

ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (τσιγγάνικη)
Υλικά:
1 πακέτο ρεβίθια
300 γρ. ρύζι
λάδι, αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια ( τα έχουμε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ ) σε σκέτο νερό για 1 ώρα, ρίχνουμε και το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά, τα σουρώνουμε και στη συνέχεια αφού έχουμε «κάψει» το λάδι , τα ρίχνουμε στο τηγάνι για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας καλά.
 

ΣΑΜΣΑ ( συνταγή από το Καζακστάν )

Υλικά:
700 γρ αλεύρι
120 γρ βούτυρο
200 γρ νερό
5 αβγά
1,5 κιλό κιμά
1,5 κιλο κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Σε ζεστό αλατισμένο νερό προσθέτουμε βούτυρο, αβγά και αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και μοιράζουμε σε κομματάκια 100 γρ το κάθε ένα.
Τα ανοίγουμε και βάζουμε στη μέση από λίγο κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τα κλείνουμε έτσι ώστε να έχουν την φόρμα του τρίγωνου.
Τα αλείφουμε με αβγό από πάνω, τα βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε φούρνο.
 

ΠΙΡΟΣΚΙ

Υλικά:
1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
2 φακελλάκια μαγιά
½ κιλό αλεύρι
1 κουτάλι της σούπσς ζάχαρη
1κουτάλι της σούπας λάδι
1κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση:
Βράζουμε τις πατάτες και φτιάχνουμε πουρέ. Βάζουμε στο τηγάνι καλαμποκέλαιο να κάψει , ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και το καβουρδίζουμε Προσθέτουμε λίγο άνιθο και μαύρο πιπέρι προαιρετικά .
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε ζυμάρι που να μην είναι ούτε μαλακό ούτε σκληρό.
Το βάζουμε σε ένα πλαστικό μπολ και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε κάπου μισή ώρα και όταν φουσκώσει το μοιράζουμε σε κομμάτια.
Παίρνουμε ένα ένα κομματάκι, το ανοίγουμε και βάζουμε μέσα πατάτα ή φέτα, (ό,τι θέλουμε). Μετά τα τυλίγουμε και τα βάζουμε σε τηγάνι με λάδι καυτό και τα τηγανίζουμε.
 

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ (σουβλάκι μαρινάτο, συνταγή από Αρμενία)

Υλικά:
200 γραμμάρια Φιλέ μοσχάρι
30 γραμμάρια κρεμμύδι
30 γραμμάρια ξίδι
40 γραμμάρια πράσινο κρεμμύδι
20 γραμμάρια λεμόνι
1 ματσάκι κόλιανδρος
5-6 κλωνάρια βασιλικός
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια από 30 - 40 γρ, το βάζουμε σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με αλάτι, πιπέρι και κρεμμύδι, ρίχνουμε το ξίδι και βάζουμε το μπολ σε κρύο μέρος για 5 - 6 ώρες.
Μετά βάζουμε το κρέας σε μεταλλικές βέργες και τα ψήνουμε πάνω στα κάρβουνα . όταν θα είναι έτοιμα, ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο πρά-σινο κρεμμύδι ,το μαρινάτο κρεμμύδι, το κόλιανδρο, βασιλικό και λεμόνι.
 

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ( Ρώσικη )

Υλικά:
200 γραμμάρια αλεύρι
30 γραμμάρια ζάχαρη
14 γραμμάρια Μαργαρίνη
1 αβγό
5 γραμμάρια Μαγιά και λίγο αλάτι
100 γραμμάρια νερό
Για επικάλυψη:
45 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Από τη ζύμη φτιάχνουμε μπαλάκια και τα βάζουμε στο ταψί, το οποίο έχουμε πασαλείψει με λάδι.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Μετά από αυτό τα τηγανίζουμε σε μια κατσαρόλα με πολύ λάδι.
Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα για να φύγει το λάδι από πάνω τους.
Τα βάζουμε στο πιάτο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.
 

ΚΑΜΠΟΤ ( Ρώσικη )

Υλικά:
3 μήλα
5 βερύκοκα
100 γρ βύσσινο
1,5 ποτήρι ζάχαρη
2 λίτρα νερό
Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό. Κόβουμε σε κομμάτια τα φρούτα και τα βάζουμε μέσα στο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 -15 λεπτά. 'Οταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο και είναι έτοιμο.